Assalamualaikum kawan2..kali ini Aida's Delight ingin memperkenalkan BLUEBERRY CHEESE TART..saya percaya ramai dikalangan anda sudah pun arif mengenainya..tapi tak salah kan saya nak berkongsi..mungkin ada juga yang belum tau..kan??
Nak membuatnya pada saya memang la rumit sedikit..tetapi bila dah siap..hilang rasa penat, lupa segala kerumitannya..timbul rasa kepuasan tak terhingga..betul tak??
nak tau tak camne nak buat..bahan2nye simple je..jom kita tengok ape yang kita perlukan..
BLUEBERRY CHEESE TART
Resepi daripada: Pn. Salina Abkamal..
Sumber : Alex Goh
Sweet Pastry
Bahan A: 200 g mentega, 100 g gula aising, 1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B: 1 biji telur
Bahan C: 420 g tepung, 1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di
rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.
Filling
Bahan A: 250 g cream cheese, 50 g gula 25 g mentega
Bahan B: 1 biji telur
Bahan C: 25 g whipping cream
Bahan D: 20 g tepung, Blueberry filling
Cara-cara
- Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
- Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
- Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
- Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
Nota :-
* Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.
No comments:
Post a Comment